Jauhoton suklaakakku ja pari osoitetta Tallinnassa

12.4.2013 Kirjoittaja: Sikke Sumari

Olen pyrkinyt vähentämään vehnän osuutta ruokavaliostani ja huomaan, että moni muu haluaa tehdä samoin. Nykyinen vehnä on vain kaukainen kaiku alkuvehnästä. Se on pitkälle jalostettu hybridi, jonka tarkoitus on lähinnä tuottaa mahdollisimman suuri sato mahdollisimman helposti, mutta sen ravintosisältö ei kasvattajia liiemmin kiinnosta, eikä se, olisiko se suorastaan ihmisravinnoksi kelpaamatonta… No, sen saa jokainen itse päättää omaa elimistöään kuuntelemalla.

Keliaakikoille ei mikään vehnä sovi, mutta me muut voimme palata takaisin alkuvehnälajien pariin, jos ruoanlaittoon vehnää tarvitaan.  Niitä ovat mm. kamut, emmer ja spelt.

On kuitenkin mahdollista tehdä hyvää ja maistuvaa makeaa kokonaan  ilman vehnää ja koska näitä reseptejä minulta usein kysytään, laitan tähän yhden ihanan (ja tietysti helpon) suklaakakun reseptin, jonka olen vohkinut Tallinnan kokkikouluni KÖÖKin pääkokilta, Tim Bramichilta. Blogin lopusta löydät myös muutaman kivan uuden Tallinnan kuppilan osoitteen, jos olet sinnepäin menossa.

Tim Bramichin jauhoton suklaakakku ja machajäätelöä

 

300 g tummaa suklaata

150 g voita

6 kananmunaa

50 g sokeria

1 tl jauhettua tähtianista

Jauha kokonaisia tähtianiksia huhmaressa (kuvassa myös vaniljatankoja, mutta ne eivät kuulu tähän reseptiin):

Rypistä leivinpaperi nyrkkiisi ja vuoraa sillä  20-22 sentin paistovuoka.

Pilko suklaa ja sulata se yhdessä voin kanssa vesihauteessa.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan.

Vispaa keltuaisia minuutin verran ja lisää sitten tähtianisjauhe ja suklaa-voiseos.

Vatkaa valkuaiset  ja sokeri tiiviiksi vaahdoksi.

Sekoita ensin varovasti  1/3 valkuaisvaahdosta suklaaseokseen ja lisää sitten loput isolla lusikalla tai lastalla varovasti käännellen.

Kaada seos paistovuokaan ja paista 180 asteessa noin 20-25 minuuttia.

Ota kakku uunista, peitä foliolla ja anna jäähtyä ja tekeytyä 2-3 tuntia tai yön yli.

Tarjoa kakun kanssa machatee jäätelöä. Se syntyy helposti sekoittamalla teelusikallinen machateejauhetta jonkin aikaa huoneenlämmössä pehmenneeseen vaniljajäätelöön.  Anna jäätelön tekeytyä ja kovettua uudelleen pakastimessa.

Kakku maistuu hyvältä myös kerma-mascarponevaahdon ja viikunoiden kera.

 

Ja sitten niihin kuppiloihin.

Tallinnaan avautuu uusia ruokapaikkoja kuin sieniä sateella.  Yksi parhaista tuntemistani sikäläisistä kokeista on Roman Zaštšerinski. Hänellä ja Igor Andrejevilla on ennestään tuttu ja erinomainen ravintola KOHVIK MOON, mutta nyt he ovat avanneet uuden, modernia ja maistuvaa venäläistä keittiötä tarjoavan KOLM SIBULAT-ravintolan Pelgulinaan.

http://www.kohvikmoon.ee/

https://www.facebook.com/KolmSibulat

Imre Kose on myös huippunimi Tallinnassa ja hänen jo nyt edesmenneen Vertigo ravintolansa kokit keittivät jonkin aikaa Kalamajan alueella mediaihmisten suosimassa F-hooneessa, mutta ovat nyt avanneet oman uuden paikan myös Kalamajan alueelle, KOHVIK SESOONin,  jossa hinnat ovat niinkin halvat kuin alkuruoka (usein keitto) 1,60€, pääruoka 3,20€ ja jälkiruoka 1,20€ !!

https://www.facebook.com/KohvikSesoon

Kadriorgissa on pieni kellariravintola  SALT, joka tarjoaa usein vaihtuvan ja jopa ‘rohkeaksi’ luonnehditun menun.

http://www.saltrestoran.ee/

Jos taas haluat kokata itse kavereiden kanssa tai varata yksityisen lounaan tai illallisen se onnistuu KÖÖKissä (jossa minullakin on sormeni pelissä) vanhan kaupungin Pikk -kadulla.

http://www.kook.fi/fi/

 

 

Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Yksi vastaus artikkeliin “Jauhoton suklaakakku ja pari osoitetta Tallinnassa”

  1. Jukka says:

    Hyvä respa, kiitos! Mitähän mieltä olisit tallinnalaisesta Pippuri & Säkki-ravintolasta, käypä siellä, ja kirjoita blogiisi siitä.

Kirjoita vastaus