Koko perheen lempikakku

24.2.2013 Kirjoittaja: Ulla Svensk

Meidän perhe r-a-k-a-s-t-a-a voileipäkakkuja, erityisesti tätä lihakakkua
Olen leiponut lihakakun samalla reseptillä jo 20 vuotta, parina viime vuotena olen tosin oikaissut ohjetta. Ennen ohjeessa oli 2 täytettä, mutta nykyään olen laittanut molempien täytteiden ainekset  samaan kulhoon ja pyöräyttänyt ainekset sekaisin. Maku on silti täsmälleen sama :)

Reilu viikko sitten juhlimme lapsenlapsen kastejuhlia pohjoisessa ja kun lapsen isä eli poikani valmistui sopivasti edellisenä päivänä kokiksi, hän leipoi siskonsa eli tyttäreni kanssa kaikki juhlan kakut ja tarjottavat. Pääsin kyllä tosi helpolla, tämä mummeli leipoi vain yhden tarjottavan ja kuin taikaiskusta päästessäni mummuksi, muutuin hajamieliseksi ja unohdin senkin tarjottavan kotiin kun köröttelimme pohjoista kohti.

Muutama päivä juhlista 6-vuotias  nuoleskeli eräänä iltana suupieliään,  muistellessaan muutamaa päivää aikaisemmin syödyn kakun makua, ajattelin että nopeastihan se valmistuu. Itseasiassa kakku valmistui erittäin nopeasti kun tyttäreni oli tehnyt jo täytteet valmiiksi ulkomuistista. Seuraavaksi kakun teko opetetaan nuorimmillekin lapsille niin tämä mummeli pääsee vielä helpommalla ;)
Kun kakku oli mehevöitynyt yön ajan jääkaapissa, koristelimme kakun aamusella nopsaan että pääsimme nauttimaan sitä kahvin kanssa.

1, 5 pkt isoja paahtoleipiä
1 pkt ruisvuokaleipää

täyte:

2 suolakurkkua
250- 300  g palvikinkkua
1 pieni tai ½ suuri punainen paprika
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g Wanhanajan maksamakkaraa
200 g kermaviiliä
2 rkl sinappia
200 g emmental-juustoraastetta
50 g majoneesia

kostutus:

4-5 dl lihalientä

kuorrutus:

200 g ruohosipuli-tuorejuustoa
100 g valkosipulimajoneesia

koristelu:

kinkkua
meetwurstia
tummia ja vaaleita viinirypäleitä
persiljaa
tomaattiruusu

Keitä kostutusvesi mielellään edellisenä päivänä ja anna sen jäähtyä hyvin, säilytä jääkaapissa.
Valmista täyte pilkkomalla suolakurkku, paprika ja palvikinkku pieniksi paloiksi, sekoita mut täytteen ainekset sähkövatkaimella joukkoon.
Leikkaa leivistä reunat pois ja aseta työpöydälle tuorekelmua. Laita alimmaksi kerrokseksi kahteen vierekkäiseen riviin 3 x 3 vaaleaa leipäpalaa ja kostuta ne. Levitä täytettä päälle ja laita  kerros ruisleipää.  Kostuta leivät ja täytä kakku samalla tavalla niin että ylimmäikseksi jää leipäkerros. Yhteensä leipää tulee 5 kerrosta ja täytettä neljään väliin.
Kääri kelmu päälle ja nosta kakku jääkaappiin yön yli.
Kumoa kakku seuraavana päivänä. Sekoita tuorejuusto ja majoneesi sekaisin, kuorruta sillä kakku. Koristele kakku kinkkusiivuilla, meetwurstilla ym.

Tomaattiruusu kakun päälle:

Aiheet: , ,

12 vastausta artikkeliin “Koko perheen lempikakku”

  1. Tarja Alanen says:

    Mikään ei ole kamalampaa voileipäkakussa kuin maksapatee tai maksamakkara, ne peittävät kaikki muut maut alleen. Paitsi ehkä Italiansalaatin herneet.

  2. Ulla Svensk says:

    Voi voi, täältä on poistettu kivoja kommentteja, jotain häikkää siis ollut, pahoittelut vaikken itse voikaan asialle mitään :(

    tarja, no makuasioistahan ei voi kiistellä ja kannattaa arvostella vasta sitten kun on kakkua maistanut että peittääkö se maksamakkara maun vai ei, merkillä tosiaan on väliä :)

  3. Martsu says:

    Voiko maksamakkaran korvata esimerkiksi jollain kinkkutahnalla, jota myydään tuubeissa?

  4. Hannele says:

    Tässä on hyvät maut. Olen tehnyt -70 -luvulta lähtien Valittujen palojen Ruokavuosi – keittokirjan mukaan vastaavaa. Siinä vain kaikkia aineita ei ole sekoitettu yhteen vaan kinkku- kermaviili yhteen väliin, maksapasteija-kermaviili yhteen jne. Minusta ehdottomasti paras voileipäkakku.

  5. Kati says:

    Kuulostaa hyvältä ja helpolta, paitsi etten ymmärrä montako leipäpalaa pohjaksi asetetaan. “Kahteen vierekkäiseen riviin 3×3 viipaletta” sehän tekee yhteensä 18 viipaletta??? Tuskin sentään… Meille blondeille pitäisi näköjään liittää mukaan kuva joka vaiheesta…

  6. Laura says:

    Tein kakun Ullan sun ohjeella eilen. Tykkäsin kyllä kovasti ja taidan jatkossa tehdä tällä enkä enä kokeile muita versioita. Ainoa muutos minkä teen on että muutan maksamakkaran kinkkupasteijaan, jotenki se maksan maku tunkee aika vahvana läpi täytteestä mikä sinänsä oli tosi sopivan rouskuva ja suolainen. Kiitos hyvästä ohjeesta.

  7. Satu says:

    Hei Ulla,

    Tein kakun ihan ohjeesi mukaan. Se oli paras tekemäni kakku ikinä ja ah niin helppo! Maut suorastaan sinfonioivat ja koko perhe tykkäsi. Nyt on ohje, jota voi käyttää myös vieraiden varalle.

    Harmi, että lopetat bloggauksen. Ohjeesi ovat olleet suussasulavia ja tv-ohjelmasi erittäin opettavainen ja kiinnostava.

    Mukavaa keväänodotusta sinulle ja perheellesi!

    T. Satu

  8. Päivi says:

    Hei!

    Voileipäkakku on aika isokokoinen, miten suurelle porukalle se mielestäsi riittää?

Kirjoita vastaus