Japanilaisessa kylvyssä Tukholmassa

1.2.2013 Kirjoittaja: Mariela Sarkima

Kylpeminen kannattaa aina, sanon minä. Ja vielä painokkaammin sanon tämän viime viikonlopun jälkeen! Pääsin nimittäin nauttiman japanilaisista kylvyistä, shiatsuhieronnasta ja ihanien ystävien seurasta kahden päivän ajan. Eikä tarvinnut lentää toiselle puolelle maapalloa, vaan rentoutumishemmottelu tapahtui niinkin lähellä, kuin Ruotsissa. Lensimme kahden ystäväni kanssa lauantaiaamuna Tukholmaan ja hurautimme taksilla n. 20 minuutin matkan kaupungin ulkopuolelle, Hasseluddeniin, japanilaiseen Yasuragi-kylpylään. Valtava rakennus on arkkitehti Yoji Kasajiman 70-luvulla suunnittelema kurssi- ja kongressikeskus. 90-luvun aikana toiminta päätettiin kuitenkin muuttaa toisentyppiseksi ja v. 1997 avautuivat Yasuragi-kylpylän ovet.

 

Kuvat via Yasuragi.se

 

Ryokan-huoneessamme oli oma kylpyamme, joka täytettiin heti saavuttuamme. Lämmin, 48 C°-asteinen vesi virtasi altaaseen klo 23 saakka. Iltamyöhään olivat auki myös yleisen puolen lämminvesialtaat, joista peräti viisi sijaitsi ulkona. Itse nautiskelin rauhallisesta sunnuntaiaamun zen-hetkestä ulkoaltaassa istuen, kaunista lumimaisemaa katsellen. Yasuragin ulkoilmahetkiin kuuluu vakiona ohi lipuva laivaliikenne. Omaani pääsi mukaan mm. Viking Grace, jonka punainen kylki loisti uutuudenkiiltävänä rannan lumipeitteisten mäntyjen takaa.

On uskomatonta, kuinka kahden päivän kylvyissä istuminen rauhoittaa mielen. Olen tassutellut aamuisin kotona Yasuragista saamani Yukata-takki päällä ja hengitellyt syvempäään, kuin aikoihin. Koko tämä viikko on sujunut pehmeällä sykkeellä ja olenkin jo vähän pohdiskellut, että minkäköhän maan kylpyihin tutustuisin seuraavaksi. Suomessa ei niinkään taida olla omaa kylpemiskulttuuria. Mieleeni tulee ainoastaan Hyvien herrojen Tyyne, joka riuskalla otteella pesi ja kylvetti Kauppaneuvos Paukun vieraita… Mikseipä voisi tuonkin tyyppistä elämystä kokeilla. Luulenpa kuitenkin, että nautin eniten rauhallisesta, rentouttavasta kylpemisestä, ja sen jälkitilasta: mielenrauhasta ja -kirkkaudesta. 

Kaunista viikonloppua!

Aiheet: , ,

Kirjoita vastaus