Järki jäässä?

30.1.2013 Kirjoittaja: Jutta Gustafsberg

Olin luennoimassa viikonloppuna Oulussa MyBody messuilla siitä, miten ihmiset löytäisivät motivaation treenaamiseen ja terveelliseen ruokavalion noudattamiseen.

Mitä pisempään olen fitnessalalla työskennellyt, sen vakuuttuneemmaksi olen tullut mielen voimasta. Siitä suunnattoman mahtavasta valttikortista, joka meille on annettu käteen. Miksi joku onnistuu dieetissään ja toinen taas repsahtaa kerta toisensa jälkeen?

Toki kysymyksessä on tärkeät perusasiat: tavoitteet, päätös, suunnnitelmallisuus, hyvä personal trainer, joka antaa oikeanlaiset ohjeet. Mutta vaikka kaikki nämä olisivatkin kunnossa, on kuitenkin mieli se, joka kaiken ratkaisee.

Mieltä pystyy harjoittamaan ja maailmalla laihduttamiseen onkin jo pitkään yhdistetty mentaalista valmennusta. Samoin kuin personal trainingin käyttö Suomessa tuli vuosikausia perässä, myös tämä osa-alue raahaa jälkijunassa. Koen henkisen valmentautumisen olevan äärettömän tärkeänä osa onnistumista.

Mielen vahvistaminen voi tapahtua erilaisilla tavoilla. Hyvä tapa lähteä liikkeelle, on opetella kiltäytymään mieliteoista. Sitä kautta kokee voimakkaan onnistumisen tunteen ja sita kautta menestyksekästä dieettaamista on helppo jatkaa.

Mutta mieli on monella kovin hairahtuvainen. Sekin on elämää =) Jos kaikkien mieli ja ajatukset olisivat kristallin kirkkaita ja puhtaita, vältyttäisiin kovin monelta ongelmalta elämässä. Mutta näin vain ei ole tarkoittu, joten jokaisen halukkaan täytyy itse vahvistaa mieltään.

Siinä vaiheessa kun haluat laittaa hieman haastetta kehiin, niin kokeile olla kolme minuuttia päivässä hiljaa tekemättä yhtään mitään. Istu mukavasti ja varmistu siitä, että kukaan ei häiritse sinua.

Hengitä muutama kerta syvään ja pyri tyhjentämään pääsi. Huomaat, miten paljon ajatuksia mieleesi ilmaantuu, vaikka yrität olla ajattelematta mitään. Koita työntää lempeästi nämä ajatukset sivuun ja pyri tyhjentämään mielesi.

Jos tämä tuottaa hankaluutta, voit keskittyä omaan hengitykseesi. Sisään – ulos – sisään – ulos. Rauhallinen musiikki auttaa usein ja youtubesta löydät ihania luonnonääniä. kun laitat hakusanaksi relaxing.

Kokeile tätä muutaman päivän ajan, ja saatat yllättyä. Kyseessähän on meditaatio, josta löytyy myös paljon kirjallisuutta. Olen itse käynyt jo usean vuoden ajan meditaatioryhmässä ja koen saavani sieltä valtavasti voimaa. Sitten jos mielenkiinto herää, on mahdollisuus päästä vaikka mihin :) Oma tavoitteeni on oppia asioista niin paljon, että voisin kirjoittaa selkokielisen ja inspiroivan kirjan tästä aiheeesta.

Ajatukset ovan kanssamme aina ja joka paikassa, paitsi jos onnistut pääsemään meditatiiviseen tilaan. Mieli tarvitsee lepoa siinä missä fyysinen kehosikin. Mieli tulee apuun esimerkiksi silloin kun nukumme. Jos olet dieetillä nälkäinen ja näet syöväsi jotain herkullista mielesi auttaa sinua pysymään unessa. Muuten heräisit nälkään ja unesi keskeytyisi.

Mutta tiukkaa dieettiä noudattava henkilö tosin saattaa herätä dieetin alussa joskus siihen, että luulee sortuneensa. Itse näin joskus ostavani donitseja ja herkuttelevani niillä. Herätessäni tunsi suurta helpotusta, koska dieetti olikin sujunut ohjeiden mukaan.

Kun löydät sisäisen vahvuutesi, joka on rajaton kykenet ylivertaisiin asioihin!

Mielen vahvistamista ruokailun suhteen voi alkaa noudattamaan 11.2 alkavalla Superdieetillä. Tarkoituksemme ei ollut uusia valmennusta ennen kevättä, mutta minkäs teet, kun tammikuun dieetistä myöhästyneet ihmiset vaativat päästä valmennukseen mukaan.

Arvoin sattumanvaraisesti seuraavat voittajat edelliseen blogikirjoitukseeni liityen ja heille lähtee Superdieetti valmennuspaketti (ilmoittakaa tietonne info@fitfarm.fi):

Annepa (24.1)
Maisa (23.1)

Tämän viikon kysymys kuuluu: Oletko kokeillut koskaan meditintia? Ja jos et, niin olisiko kiinnostunut kokeilemaan vai onko tälläinen höpön pöppöä. Palkinnoksi tapaaminen FitFarmin mentaalivalmentaja Varpu Raappanan kanssa.

Niin ja sitten vielä loppuun kiitokset kaikille Jutta ja puolen vuoden Superdieetit ohjelman katsojille! Olemme joka viikko tehneet ennätyksiä katsojaluvuissa ja olen sanaton =) Keskiviikkona ja lauantaina taas klo 21 rävähtää…

 

Aiheet: ,

76 vastausta artikkeliin “Järki jäässä?”

 1. miisu says:

  Olen ollut mukana muutamissa FitFarmin valmennuksissa ja noudattanut ohjeita varsin kuuliaisesti ja tulostakin on syntynyt. Lähdin vielä hetken mielijohteesta mukaan SD:iin ja jakson alussa huomasin, että ajattelutavassani on tapahtunut jonkinmoinen muutos: ruoka on polttoainetta, ei intohimon kohde (vaikka toki nautin hyvästä ruuasta) ja että haluan kehittyä selkeästi fyysisellä puolella. Salille ja lenkille lähteminen on kuitenkin pitkälti nupista kiinni, joten tuo mainitsemani ajattelutavan muutos on toiminut käsittämättömänä motivaattorina urheilun suhteen. Mentaalipuoli on siis äärettömän tärkeä juttu ja olisi varmasti hyvä käydä näitä asioita syvällisemminkin läpi asiantuntijan kanssa. Nyt olen käynyt PT:lla, joten sitä puolta on saatu hiottua oikeaan suuntaan.

 2. Viivi says:

  En ole koskaan kokeillut meditointia, mutta aion kokeilla ehdottamaasi yksinkertaista harjoitetta. Saunassa kynttilän valossa se voisikin onnistua näin suomalaisittain :) Minulla ei ole mitään tarvetta laihduttaa, mutta en silti halua syödä herkkuja, koska niillä en varmasti lihasmassaa saa! Minulla ei ole mitään vaikeutta kiertää herkkuhyllyjä kaupassa ohitse. Koska olen hoikka, minusta tuntuu kuitenkin tyhmältä kieltäytyä kavereiden ja sukulaisten herkkutarjoiluista. Mikähän tähän auttaisi? Mitenkä sukulaisten kahvipöydässä voisi kieltäytyä kohteliaasti? “Kyllähän sinä voit syödä mitä vain” – tyyliset kommentit ärsyttävät.

 3. Keiju says:

  Meditoin joka aamu vähintään sen 3 minuuttia, viikonloppuisin pidempäänkin. Aamu lähtee käyntiin rauhallisesti ja mieli on kirkas. Pystyn paremmin olemaan aina käsillä olevassa hetkessä, enkä stressaa tulevaa tai jo mennyttä. Työmatka bussissa on oivaa aikaa pienelle meditaatiolle! Mielestäni se ei missään nimessä ole höpöhöpöä! Voin suositella kaikille! :)

 4. Ansku says:

  En ole koskaan kokeillut. Mutta olen aina avoin uusille haasteille.

 5. Anna says:

  Hei Jutta!

  Olen yrittänyt, mutta tekosyillä kuten ei ole aikaa olen onnistunut sen välttämään. Minusta meditaatio sopisi hienosti tämän hetkisen maan kansalaisille, ei ainoastaan treeniin vaan ihan jokapäiväisen stressin lievittämiseen. Elämme maailmassa jossa pitää suorittaa ja olla koko ajan menossa, muutama minuutti päivässä varmasti lievittäisi stressiä ja auttaisi ylikierroksilla jyllävää pääkoppaa muutenkin. Todella olisi hyödyksi.

 6. edea76 says:

  Mielellä on kyllä valtava voima. Viimeaikojen hektinen elämä on saanut ainakin oman pääni “kovalevyn” niin täyteen tavaraa, että sisäinen möly tuppaa tulemaan korviin kesken saunomisen, pelaamisen ja tai vaikka iltapalan.
  Uskoisin että mediotinnista ja mielenrauhoittamisesta olisi varmasti apua tänhän mölyyn ja sit’kautta myös tarmoon tehdä se kaikki mitä haluaa :)

 7. Paula Peltonen says:

  en ole kokeillut

 8. Heidi says:

  En ole koskaan kokeillut meditaatiota, mutta olen käynyt erilaisilla joogatunneilla. Erityisesti hotjooga-tunneilla rauhoittuminen keskellä kylmää talvea on antanut itselleni paljon voimia ja energiaa. Voisin ehdottomasti kokeilla joskus myös meditaatiota.

 9. Jonna says:

  Olen kokeillut mindfullnes -harjotteita ja tehnyt niitä enemmän ja vähemmän säännöllisesti. Niistä on ollut apua stressin hallinnassa. Hyvin mielelläni opettelisin miten soveltaa meditointia painon hallintaan

 10. verona says:

  Heippa Jutta, oot niin upee tyyppi!

  Mä olen se tyyppi, joka ei todellakaan malta käydä jooga-tyyppisillä rauhallisilla jumppatunneilla vaan valitsee pumpin tai vastaavan. Mitä enemmän tulee ikää, sitä paremmin oivaltaa sen henkisen puolen merkityksen esimerkiksi itsensä kunnossa pitämisessä. Kuitenkin tehokkuusajattelu ajaa eteenpäin enkä osaa pysähtyä paikoilleni.. Jos löytäisin pätevän mentaalivalmentajan, uskon, että tulokset voisivat olla jotain käsittämätöntä. Tuntuu, etten saa itsestäni irti lähellekään sataa prossaa, koska mieli ei jotenkin pysy kropan vauhdissa. Ehkä jonain päivänä joku mentaalivalmentaja avaa silmäni ja ymmärrän konkreettisesti henkisen puolen merkityksen treenissä ja kaikessa muussakin elämässä. Sitä odotellessa! =)

  • Jutta says:

   Olen itse tuota samaa ihmistyyppiä: täysillä aina ja kiireellä eteenpäin! Mutta suosittelen todellakin kokeilemaan meditaatiota! Sitten ymmärrät, miksi se on niiiin tärkeää! tsemppiä!

 11. Annika says:

  Hei,

  …en ole itseasiassa koskaan kokeillut,olisi varmasti ihan kokeilemisen arvoinen juttu.Sillä saattaisi saada ns itsekuria itsensä suhteen :)
  Olen nyt fitfarmin litessä mukana ja pari pientä lipsumista on tullut,mutta sitkeästi yritetään eteenpäin :)

 12. Elsi says:

  Hlökohtaisesti en pidä meditoinnista. Siinä avataan mieli ties mille voimille joten en ota riskiä. Itse harrastan rukousta Hänelle, joka on tehnyt maan ja taivaan sekä myös ihmislapsen. Ja Hän on persoona, joka voi auttaa luomaansa asiassa kuin asiassa. Jumalan sana sanoo, että ruumis on Pyhän Hengen temppeli, joten sitä on kohdeltava sen mukaisesti.
  Ihminen on ruumis, sielu ja henki, eikä mitään osa-aluetta saisi lyödä laimin. Mutta ollaan tarkkoina, mistä lähteestä apua haetaan!

 13. Annukka says:

  Heips

  Olen muutaman kerran kokeillut vähän siihen suuntaan, mutta en oikeastaan kunnolla. Nyt aion ehdottomasti testata miten vaikuttaa. :)

 14. Anneli says:

  Olen kovin kiinnostunut meditaatiosta, mutta en ole sitä kokeillut. Olen jo ikäihminen ja normaalipainoinen, joten laihtuminen ei kiinnosta.
  Muistan kyllä, että työpaikalla joskus stressiaikoina yritin huoneessani hengitellä ja rentoutua, mutta ei siitä mitään tullut, kun puhelin soi ja työtoverit tula pullahtivat sisään, tai koputtivat suljetulle ovelle.

 15. Miranda says:

  Olen viimeisen vuoden ajan harjoitellut rentoutumista. Ja kyllä: minulla se todellakin vaatii harjoittelua, sillä ajatukset tuppaavat ajautua työasioihin yms. Kehittymistä todellakin on tapahtunut, joten uskon tuohon, että mieltä voi treenata kuten kehoakin. Minulle oli tärkeä kiinnittää ajatukset yhteen lempipaikoistani luonnossa ja mennä ikään kuin siihen tilaan. Nykyään rentoudun helpommin ja syvemmin kuin alussa. Suosittelen!

 16. Youni says:

  Meditaatiota kokeillut joskus nuorempana urheillessa, nykyään joogaa.

 17. jmom says:

  “Hengitä muutama kerta syvään ja pyri tyhjentämään pääsi. Huomaat, miten paljon ajatuksia mieleesi ilmaantuu, vaikka yrität olla ajattelematta mitään. Koita työntää lempeästi nämä ajatukset sivuun ja pyri tyhjentämään mielesi.

  Jos tämä tuottaa hankaluutta, voit keskittyä omaan hengitykseesi. Sisään – ulos – sisään – ulos.”

  Edellä kuvattua sanotaan myös “tietoiseksi läsnäoloksi” eli “Mindfulness” englanniksi. Käytetään psykoterapiassa (tieteellisesti tutkittu), ja on minulle ainakin hyvä keino masennuksen ehkäisyyn.

  Itseopiskelu materiaaliakin lukuisine harjoitteineen asiasta löytyy kirjakaupoista.

 18. Jonna says:

  Vaikea kuvitella, että meditointi olisi mun juttu, mutta kaikkeahan kannattaa kokeilla ainakin kerran :)

 19. Mustikka says:

  En ole meditoimalla meditoinut, mutta ilmeisesti olen tehnyt jotain sinne päin 😀 Pysähtyminen tekis varmaan kaikille hyvää viimeistään siinä vaiheessa, kun “mopo” uhkaa lähteä keulimaan 😉

 20. Myy says:

  Voi kun osaisinkin meditoida. Ajatukset kun kulkee vähän liiankin vilkkaasti. Tästä johtuu myös se että öisin on vaikea nukahtaa…ajateltavaa vaan on ihan liikaa. Tuo 3min kokeilu kyllä kiinnostaa. Pitää vain miettiä mikä olisi hyvä ajankohta sille. Ehkä omassa tapauksessani ennen nukkumaanmenoa. Pistetään siis kokeiluun!

 21. MiiMii says:

  Heippa,
  Ei kai se meditointi mitään höpönhöpöä ole kun kerran niin moni siihen uskoo ja mielenrauhaa sekä mm. sisäisiä voimavaroja itsestään löytää. Täytyypä ottaa haasteesi vastaan ja järjestää hetki tai muutamakin tälle loppuviikolle ja kokeilla rohkeasti. Ties vaikka auttaisi pahaan taipumukseeni olla jatkuvasti levoton… 😉

 22. Zandy says:

  Harjoittelin meditointia synnytykseen valmistuessani. Ja auttoi ihan todella ainakin supistus vaiheessa =) uskon siis todellakin sen voimaan! Miksei se voisi auttaa myös dieetillä ollessa! Kokeilenpa seuraavaksi kun oikein tekee mieli herkutella.

 23. Tintti says:

  En ole koskaan kokeillut meditointia, mutta kiinnostusta kyllä löytyy.
  Olen kymmeniä kiloja ylipainoinen ja takana on -22kg:n pudotus. Itsesuggestointia olen joutunut ruuan suhteen harjoittamaan, sillä helppo ei ole laihduttajan tie. Olen saanut valtavasti pontta projektiini ohjelmastasi!

 24. Emppu says:

  Joskus opiskeluaikoina kokeilin erilaisia rentoutusharjoituksia niin, että kuuntelin rauhallista musiikkia ja keskityin hengittämiseen. Se auttoi pitämään mielen virkeänä ja jaksoin päntätä kokeisiin.
  Dieetin aikana tälläisenä tunnesyöjänä tulee käytyä monta taistelua itsensä kanssa henkisellä puolella, joten uskon että meditoinnilla voidaan saavuttaa kirkkaampi ja selkeämpi mieli, ja sitä kautta henkinen taistelu itsensä kanssa syömisen ja mielitekojen suhteen helpottuu tai jopa poistuu kokonaan.
  Kiitos Jutta superdieetti- ohjelmasta! On antanut paljon motivaatiota kohti terveellisempää elämää =)

 25. Manna says:

  Olen kokeillut ja hyvin tuloksin. Saan siitä paljon. Pitäisi vaan ottaa sille enemmän aikaa ja pyrkiä meditoimaan joka päivä.

 26. Minna says:

  Olen harrastanut mielentyhjennystä tai meditaatiota, jos sitä siksi haluaa kutsua, jo muutaman vuoden. Saan sillä esimerkiksi pääni rentoutettua rankan työrupeaman tms. yhteydessä, mutta rehellisesti sanottuna en kyllä koskaan ole käyttänyt sitä (tietoisesti) henkisen kantin vahvistamiseen. Eli pysyn dieetissä kyllä vain päättäessäni niin tai salille menen siksi, että salille mennään, en siksi, että olisin jotenkin voimaantunut henkisesti meditoinnista.

  Vuosien saatossa olen huomannut, että osa ihmisistä suhtautuu kuntoiluun ja laihduttamiseen samalla tavalla kuin kauneusleikkauksiin eli heillä on jokin pakkomielle esimerkiksi vääränmallisesta nenästä ja sitten he kuvittelevat, että sen korjaamisen jälkeen kaikki ongelmat elämässä katoavat vaikka pohjimmiltaan syyt ovat paljon syvemmällä ja vakavammat. Nenän korjaamisen jälkeen he huomaavat, että tilanne ei helpotu kuin kenties hetkeksi ja sitten ollaan joko kauneusleikkauskierteessä tai sen paikan edessä, että tehdään joku muu ratkaisu kun olo ei helpotu. Samalla tavalla osa kuvittelee painonpudotuksenkin olevan keino selvittää ongelmansa elämässä. Näin usein ehkä osittain onkin, mutta lihavuus on usein oire ja oireen poistaminen ei poista syytä. Ymmärrän, että tämän mentaalivalmennuksen tarkoituksena on pureutua juuri tähän osioon, mutta jos ihmisellä on pohjimmiltaan todelliset ja vakavat ”tyytymättömyyden” syyt elämässään, niin niihin pureutumiseen mentaalivalmennus on liian heppoinen keino, koska koulutetut psykologitkaan ei pääse kiinni näihin ongelmiin vuosien terapioidenkaan jälkeen.

  Ammattitaitoa esimerkiksi mentaalivalmentajilta ja personaltrainereilta on mielestäni osata erottaa milloin epäonnistunut tavoitteissa pysyminen on vain asiakkaan laiskuutta ja mukavuudenhalua jolloin apu löytyykin kevytpsykologisoinneista ja milloin taas kyse on suuremmista ongelmista, johon ei oma osaaminen ei enää riitäkään avuksi.

  Tulipas pitkä purkaus, mutta koulutukseni puolestakin olen näistä asioista vähän kroonisesti huolissani, eli taidanpas mennä tyhjentämään pääni.

  • Jutta says:

   Kiitos hienosta kirjoituksestasasi!

   En tiedä oletko Superdieetin tarpeessa, mutta lahjoitan sen sulle joka tapauksessa =)

   Ilmoitatko yhteystietosi info@fitfarm.fi ja otsikoksi Superdieetti voittaja

 27. Raitsu says:

  En ole kokeillut, mutta haluaisin ehdottomasti kokeilla! :)

 28. Punis says:

  Meditointia kokeilin ensimmäistä kertaa vajaa kymmenen vuotta sitten elämän kriisitilanteessa. Se toi valtavan helpotuksen ja rauhallisuuden tunteen. Nyt kun elämä on kunnossa niin meditointi on jäänyt valitettavasti. Taidan aloittaa uudelleen kevät dieetin tueksi.

  • Jutta says:

   Erittäin hyvä päätös! Arjen kiireet vie monesti mennessään, mutta tuo hetken hiljentyminen auttaa paljon!

 29. Lieppo says:

  Sen kummemmin en ole meditointia harjoittanut, muutaman kerran ollut jossain rentoutusjutussa. Jos meditoinnin avulla saa mielen aamuisin kirkkaaksi ja pystyisi myös saamaan dieetin kannalta turmiolliset mielihalut (herkut, skumppa jne.) kuriin, niin ilman muuta sitä pitää kokeilla ja jatkaakin ihan säännöllisesti.

 30. MinnaJohanna says:

  Olen kokeillut meditointia muutamana päivänä peräkkäin ihan vain rauhoittuakseni ennen nukkumaan menoa ja se on kyllä toiminut. Hyvät, rauhalliset unet, vaikka ei kaikkia ajatuksia saisikaan nollattua. Se vasta onkin positiivista jos auttaa myös laihduttamiseen :)

 31. Sirkku says:

  Olen kokeillut monta vuotta sitten, ja aina silloin tällöin käytän stressin laukaisijana. Nyt olisi yksi tämän vuoden tavoite oppia meditoimaan siten, että voisi esim. kesken työpäivän sulkea silmät ja rauhoittaa itsensä pariksi minuutiksi, ja sitten taas jatkaa. Rauhoittumisesta saa niin paljon voimaa ja selkeyttä ajatuksiin.

  Jutta – olen ihan nalkissa sun ohjelmaan! Se yllätti mut positiivisesti sen takia, että on niin maanläheinen, ei mitään ylihömppää, vaan tavallisia ihmisiä tavallisissa maisemissa. Ja mitä onnistumisia! Liityin sen takia sun Lite-Move-valmennukseen kun varsinaisesti ei ole poistettavaa läskivuorta vaan ennemminkin toivoin lihaisaa ja herkullista vartaloa :)

  Toivottavasti jatkoa seuraa!

 32. mea says:

  Olen joskus kokeillut meditaatiota, mutta en ole koskaan harrastanut sitä. Uskon kuitenkin, että sen avulla voisi saavuttaa parempia tuloksia usealla elämän alueella ja siksi toivoisin oppivani asiasta enemmän.

 33. Emilia says:

  en ole koskaan kokeillut meditointia mutta todellakin pitäisi! Tuntuu että ajatukset on jotenkin solmussa, ja tämä aiheuttaa ahdistusta ja alakuloisuutta… Mutta haluan todellakin yrittää meditointia jo tänään ja haluan nähdä huomaanko mitään eroa :)

 34. KS says:

  Olen sosiaalinen persoona, joka kuluttaa aikaa salilla mieluummin hikijumpissa jytämusiikin tahtiin kuin esimerkiksi pilateksessa tai joogassa rauhassa nautiskellen. Ahdistun helposti, jos olen itsekseni pitkiä aikoja ja usein hukutankin tunteeni ja turhautumiseni – ennen ruokaan, nykyään liikuntaan. Uskon, että minulle on hankalaa jäädä “yksin mieleni kanssa”, jolloin joutuisin käsittelemään epämiellyttäviä asioita ja tunteita. Laihdutukseni ja onnellisuuteni kannalta olen kuitenkin sitä mieltä, että rauhoittumaan oppiminen, itseni kohtaaminen, meditaatio ja mentaalivalmennus ovat juuri niitä asioita, joita tarvitsen!

 35. Marissa says:

  Olen lukenut kirjoja koskien mielenhallintaa ja kokeillut sitä käytännön asioissa.
  Iloinen kokemus monesta arpajaisvoitosta sekä yksi ikävämpi tapaus, kun kokeilin juopuneeseen. Toivoin hänen liukastuvan takanani ja oops.. niin kävikin. En tosin enään kokeile negatiivisiin tapauksiin.
  Ehkä kaikki oli vain hauskaa sattumaa..
  MIelenkiintoinen aihe.

  Marissa

 36. Pia74 says:

  Meditoinut en ole koskaan. Suuri tarve kuitenkin olisi tässä stressaavassa työtilanteessa ja pienen pojan äitinä. Kun aika ei riitä säännölliseen kuntoiluun ja joogaan kuten ennen, niin sitä rentoutumista ja rauhan tunnetta uskoisin saavuttavani meditoimallakin.

 37. Hensu says:

  Meditoin päivittäin ja syvärentoutus on toinen juttu mihin olen täysin hurahtanut.
  Youtubesta tosiaan löytyy valtavan paljon englanninkielisiä ohjattuja meditaatioita joista jokainen varmasti löytää omansa, jos alkuun tuntuu siltä ettei pysty tyhjentämään päätään ajatuksista.
  Lihasten rentouttaminen jalkapohjista päälakeen lihas lihakselta on toiminut minulla. Kun ajatus on rentouttamisessa, niin muille ajatuksille ei jää tilaa. Lopulta olet niin rentoutunut ja vailla ajatuksia, että alussa hupsahtaa helposti uneen =D
  Mieli on tosiaan mitä loistavin työkalu, ilmainen ja se on meillä kaikilla =D

 38. KK says:

  tietoista meditaatiota en ole itsekseni kokeillut (vielä) mutta päätin juuri, että kokeilen, koska joogan ja sen loppumeditaationharjoituksen tiedän rentouttavan ja rauhoittavan niin kovin mieltäni. Kokeilen mieluusti myös ohjatusti !

 39. Taina says:

  Hei, en ole koskaan kokeillut meditointia, mutta olen hyvin kiinnostunut asian suhteen. Erittäin mielelläni lähden kokeilemaan kaikkea uutta.

 40. TarjaM says:

  En ole koskaan kokeillut minäkään meditointia. Yksi vähän vastaavanlainen kokemus kylläkin löytyy. Nuorean tyttönä olin töissä firmassa jossa oli ns. urakkapalkka. Tunnissa piti saada tietty määrä tavaraa tehtyä jotta päivän urakka olisi kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen valmis. Olin katsonut niinkin hassua elokuvaa kuin KarateKid. Siinä neuvottiin hengittämään rauhallisesti ja keskittymään suoritukseen. No, seuraavana päivän töissä tein juuri noin ja koko työyksikön ensimmäisenä naisena saavutin asetetun urakkatavoitteen. 😀 Myös synnytyksessä yhteydessä olen keskittynyt hengitykseen enkä ole antanut kivun viedä mukanaan. On auttanut kyllä minua suuresti. Nykyään tuo tahdonvoima on aika heikko. Ehkä pitäisi palata takaisin näihin hyviin kokemuksiin. :)

 41. Jötkäle says:

  En ole kokeeillut tuollaista, mutta varmasti siitä löytyy hyviä juttuja ja jaksamista arkeen. Täytyykin kokeilla. Olisi varmasti hyödyllistä, etenkin kun nyt itsellä aika menee lasten kanssa kotona kuin siivillä.

 42. Mimmi77 says:

  En ole kokeillut,mutta haluaisin kovasti. Vaikka olenkin normaalipainoinen, niin haluaisin noudattaa ruokavalitao jotta sitä lihasta saisi lisää. Treenaaminen ei ole ongelma, vaan ruokavalion noudattaminen. Tiedän että pitäisi vaan syödä sitä mitä sanotaan, mutta ihmismieli on kummallinen. Uskon että jos tuon korvien välin tässä asiassa saisi kuntoon niin oma ajatusmaailmakin kääntyisi ajattelemaan täysin uudella tavalla. Meditaatio voisi olla yksi apu!

 43. Minja says:

  Meditoinnin avulla ei ole tarkoitus tehdä itsestäsi superihmistä, vaan sinusta tulee onnellinen, koska pystyt elämään tässä ja nyt. Et elä tulevaisuudessa etkä menneisyydessä.
  Siis olen kokeillut meditointia viimeiset 3 vuotta, joka päivä. :)

 44. Neilikka says:

  Vielä en ole meditointia kokeillut, vaikka olenkin siitä lukenut ja kuullut. Varmasti on kyllä kokeilemisen arvoinen juttu.

 45. Bobo says:

  Kokeiltu on, mutta ei ole onnistunut. Tarve ja halu oppia olisi valtava! Päivisin päässä hyrrää miljoona asiaa, päätöksiä on vaikea tehdä ja vielä vaikeampi pysyä niiissä. Öisin tilanne ei helpota. Näen unia lähes joka yö ja huomaan pohdiskelevani ties mitä puoliunissani. Ei kivaa!

  • Jutta says:

   Tsemppiä BoBolle! Kannattaa lukea hyviä harjoituksia ihan vaikka netistä ja lähteä liikkeelle pienin askelin.

   Lahjoitan sinulle Superdieetti valmennuksen! Jten ota yhteyttä info@fitfarm.fi ja otsikoksi Superdieetti voittaja.

 46. blanchaton says:

  Heippa Jutta,

  kirjoittelit jo aikaisemmin tuosta rauhoittumisesta musiikin avulla. Kokeilin sitä silloin, mutta huomasin että siinä helposti nukahtaa. Tuntuu myös etten yksinkertaisesti saa ajatuksia tyhjäksi kuin hetkeksi – kohta mielessä on vain jotain. Kaipa tätäkin täytyisi vain harjoitella, eikä antaa itsensä nukahtaa 😀

  Uskon kyllä vahvasti, että kaikki lähtee pääkopasta, varsinkin ruoan suhteen. Urheilemaan kyllä saan itseni pakotettua vaikka yhtään ei tekisi mieli, sillä se kyllä lopulta aina palkitsee. Sen sijaan vahvana pysyminen ruokakaupassa heikkona päivänä ei olekaan niin helppoa.

  Haluaisin kyllä todella mielelläni kokeilla meditointia, niin että joku ohjeistaisi ja että se todella onnistuisi. Olen opiskelija ja välillä todella stressaantunut koulutöiden suhteen. Uskon että meditaatiosta olisi minulle todella paljon hyötyä :)

 47. Toivo Lammikko says:

  En ole meditointia vielä kokeillut. Mutta kaikkea pitää kokeilla, paitsi kansantanhuja ja omaa isoäitiä.

 48. Satu-Päivikki says:

  Hei,

  En ole meditointia koskaan kokeillut mutta olisi mielenkiintoita kokeilla :)

 49. Mah says:

  Olen kokeillut meditaatiota joogan yhteydessä. Joskus onnistun sulkemaan kaiken pois mielestäni keskittymällä vain hengitykseen, mutta useammin kadulta kuuluvat autonäänet häiritsevät tai päivän tapahtumat pyörivät mielessä liian tuoreina.

  Laihduttajana ja kuntoilijana tarvitsisin mentaalivalmennusta ja oppia suhtautumaan itseeni uudella tavalla sekä ruokailuun ja herkkuihin. Olen yrittänyt vaikka mitä keinoja ja ajattelutapoja, mutta aina suklaalevyn houkutus koukuttaa minut ja repsahdan :(

 50. -V says:

  Moikka Jutta!

  En ole ikinä meditointia kokeillut ja siitä voisi ollakin hyötyä tapauksessani.
  Keväällä 2012 laihdun Fitfarm tiimin ohjelmalla n. 9kg, dieetti oli rankka minulle mutta tahdonvoimalla mentiin! Sen jälkeen olenkin pudottanut n. 18kg

  Tuo 18kg menikin tahdonvoimalla, mutta nyt tajusin kun laihtuminen tyssäsi, että kaikki lähtee pään sisältä. En ennen tätä vuotta ole asiaa ajatellut. Ajattelumaailmaa täytyisi muuttaa. Viimeisetkin ylimääräset pitäisi saada pois, mutta jos en saa mieltäni muuttumaan niin en voi ylimääräsiäkään pudottaa..

  Elämäni pyörii ruoan ympärillä, ja haluaisinkin oppia suhtautumaan ruokailuun uudella tavalla, sekä uusia ajattelumaailmaa. Jonkin verran on vielä normaalipainoon, ja jotta tavoitteisiin päästäisiin täytyy pään sisällä tehdä töitä, jotta voin ottaa tuon saman asenteen kuin vuosi sitten!

  Mukavaa kevään jatkoa! :)

 51. Manti says:

  En ole koskaan kokeillut meditaatiota. Jutan ohjeiden mukaan olen yrittänyt rentoutua ja tyhjentää mieleni päivittäin kotosalla.

  Ei varmasti ole höpönlöpöä! Minun diettaamisessani on pää aina se, joka jätättää, joten meditointi olisi varmasti todella tarpeellista. Terveystiedon kurssikirja sanoi: “mentaalinen terveys on kykyä oppia” ja sitä oppimista todella tarvittaisiin! Oppimista siihen liittyen, että jos repsahtaa, niin sen mielen saa takaisin kasaan.

  Toukokuulle asetettua tavoite ja siihen olisi tämä meditaatio varmasti tarpeellinen juttu. Kukaan ei tästä asiasta kanssani ikinä keskustele, vaikka haluaisin. Ammattilaisen kanssa jutustelu olisi ihan huisia!

 52. Hanski says:

  Käytännössä olen kokeillut meditointia, mutta en ole saanut koskaan sitä oikein toimimaan. Tuo pään tyhjentäminen on ihan hirveän haasteellista. Olen ollut sellaisella kurssilla, jossa parilla kerralla teimme mielikuvaharjoitteita ja koskaan en vaan päässyt siihen tilaan, että olisin rentoutuneena kuunnellut ohjaajaa ja liikkunut mielenmaailmassa niinkuin hän ohjasi. Jos meidän piti harjoitteessa olla hiekkarannalla, niin minä olin ties missä (esim. miettimässä kauppalistaa, milloin varaan pyykkituvan, mitä teen viikonloppuna). Rentoutuminen on minulle todella vaikeaa.

  Ja toisaalta tämä mentaalipuoli on minulla varmasti se suurin tekijä, missä painonhallinta tökkii. Kun on ihan hirveän huono päivä töissä, niin kaupan herkkuhylly auttaa. Ja tiedänhän minä, ettei se ole ratkaisu. Toisaalta sitten oli vastikään 3,5 viikkoa ilman herkkuja ja paino ei tippunut, joten turhauduin asiaan ja herkuttelin ihan överisti ja oli niin paha olo tämän jälkeen ja seuraava yökin oli ihan järkky.

  Käyn salilla, minulla on hyvät ohjelmat, tiedän miten pitäisi syödä, minulla on selkeä mielikuva tavoitekropasta ja olotilasta, mikä minulla on, kun tavoiteeseen pääsen ja olen tehnyt kokonaisvaltaisen elämäntapamuutoksen, mutta silti heittelen itselleni kapuloita rattaisiin. Jutta ja superdieetit inspiroi hurjasti, mutta silti tässä päässä järki on jäässä!

 53. ensku says:

  En ole kokeillut, mutta aikoinaan opettajani kertoi tyhjentävänsä ajatukset ennen nukkumaan menoa niin saa nukuttua paremmin. Täytynee kokeilla :)

 54. Kylie says:

  Olen kokeillut meditaatiota sekä astangajoogan että rentoutusharjoitusten yhteydessä. Joogan loppurentoutuksessa onnistun olemaan uskomattoman rento. Joskus ajatukset näissä harjoituksissa harhailee mutta välillä olen aivan “tyhjä”. Tuossa tilassa on ihan outoja fiiliksiä, sellaisia, joita ei rationaalinen insinööri osaa järjellä selittää. 😀

 55. kirsus says:

  En ole kokeillut, mutta kokeilen mielelläni. Tähän asti en ole yrittämälläkään saanut tyhjennettyä päästä siellä pyöriviä ajatuksia.

  Tiedän korvien välissä olevan se suurin ajava voima, joten olisi hienoa saada ohjailtua sitä voimaa olemaan joskus hiljaakin 😀

 56. Anneka says:

  Pakko koittaa! Mä oon niin onneton herkkuperse, jotta itkua väännän kaupassa, kun ei oo vielä karkkipäivä. Ja sitten tulee kamalat sokeriviekkarit.
  Ehdottomasti tuun koittamaan tätä teille :)

 57. Tuula says:

  Hei,
  Ostin muutama vuosi sitten Hälsa-lehden ja sen mukana sain Johan Bergstadin Maindfullness- cd, joka sisälsi lyhytitä ohjattuja(askel askeleelta) meditaatioita, istuen, kävelle, maaten jne. Omaksi suosikikseni tuli istuen tehty meditaatio, joka kesti 12 min. Tein sitä ahkerasti muutaman viikon ja se tuntui hyvälle ja päivä lähti käyntiin kirkkaana ja rauhallisena. 12 min, pieni hetki aamusta, mutta niin se vain jäi kaiken “kiireen” keskellä, mutta se on usein mielessäni ja suunnittelen se aloittamista uudelleen, siis 12 min ja koko päivän oli hyvä olo. Minua auttoi kun se oli ohjattua, jossa miellyttävä ääni kertoi miten aloitan meditoinnin ja sitten oli hiljaisuus jonka aikana yritin keskittyä hengitykseeni ja päästää ajatukest virataamaan ohitseni takertumatta niihin ja lopuksi ohjatusti paluu nykyhetkeen. Minulla oli aikaisemmin meditaatiosta “juhlallinen ja mystinen” mielikuva, mutta huomasin sen olevan hyvin arkista, yksi tapa lisätä hyvinvointiania. Huomenna aloitan meditoinnin uudelleen.

 58. aija says:

  kyllä tekisi mieli kokeilla tätä meditaatiota, olen aloittanut laihuttamisen vuoden alussa ja hyvin mennyt ja välillä huonommin. olen miettinyt olisiko tästä meditaatiosta mitään apua tähän laihuttamiseen?. olisi mielenkiintoista kokeilla mutta sellaisen kanssa joka osaa tälläiset homma “ammatti” ihminen. joka osaisi opettaa ja harjoittelisi kotona tätä sitten. luulisin että tämä asia saattaisi auttaa koska mieli on todella kova pistämään vastaan tätä laihuttamista vastaan. >:( repsahtelen välillä juuri ahmimis häiriöni takia ja se suututtaa monestikkin niin pahasti että tekisi mieli oksentaa ahmimisen jälkeen ja tehnykkin niin yhden kerran. en tahtoisi sellaista elämää, vaan tahtoisin hallita mieltä tälläisissä tilanteissa. :) toivottavasti löydän jostain sellaisen ihmisen joka tälläistä tekee..

 59. Joogi says:

  Joogit, buddhistit, hindut jne. ovat vuosituhansia harjoittaneet meditaatiota ja tienneet sen vaikutuksista, mutta vasta viime vuosina on lansimainen laaketiede kiinnostunut aiheesta. Meditaation vaikutuksia on nain ollen tieteellisesti tutkittu lukuisissa tutkimuksissa ja sen positiiviset vaikutukset todistettu. Itse meditoin joogan avulla kuin myos itsenaisesti kotona ja pistan lapsenikin meditoimaan :-)

  Tsemppia kaikille!

  • Jutta says:

   Mä olen myös kokeillut meditaatioharjoitusta mielikuvamatkan avulla pojalleni ja toimii =)

   Tsempit sinullekin!

 60. Jonna says:

  Mulle jotkut treenitkin toimii välillä meditaation tavoin. Sitä helposti pyörittelee kaiken maailman työjuttuja ja ostoslistoja päässään, mutta kun tietoisesti työntää ne pois, saa treenistä tuplahyödyn. Juostessa ainakin mun on erityisen helppoa päästä tietynlaiseen transsiin: Alussa keskityn hengitykseen, kehon liikkeeseen, lihasten toimintaan, mutta vähitellen sitä huomaa, että pää tyhjenee myös niistä, ja voi vaan nauttia menosta. Myös pilates toimii sekä henkisen että fyysisen energian lähteenä ja on opettanut tuntemaan/kuulostelemaan omaa kehoa ihan eri lailla. Salilla sitten väännetään niin, että suonet pullistuu otsassa 😉

 61. Mam70 says:

  Mielellä on ihmeellinen vaikutus siihen, mitä saa aikaiseksi. Itse olen kovastikin miettinyt sitä, että olisiko se meditaatio vaiko hypnoosi, josta saisi apua omaan mieleen, jotta laihdutus onnistuisi.. Painoa tahtoisi pois ja tiedän, että kun vain ottaisi tarpeeksi kovin niskasta kiinni itseä, se onnistuisi, mutta.. Olen yksin laihdutusta koittanut ja tiedän, että itselläni kaikki huoli ja murhe vaikuttaa mielialaan ja se taas vaikuttaa omaan tekemiseen. Puolison kuolema ja “uusi aloitus” yksin lasten kanssa ovat asioita, jotka stressaavat monine eri asioine ja saavat aikaan sen, että ennemminkin murehtiessa tulee niin helposti tartuttua sipsipussiin, vaikka olisi parempiakin vaihtoehtoja. Ja sen jälkeen on kiukkuinen siitä, että aina sortuu vanhoihin vääriin tapoihin. Haaveena olisi kuitenin olla hoikka ja hyvännäköinen, eli sitä, mitä en nyt ole. Ja toisaalta varsinkin nyt omasta terveydestä pitäisi pitää huolta, koska lapsillani on vain minut. Jos sairastun , meidän pakka menee sekaisin. Kun vain osaisi syödä oikein ja saada mielen toimimaan. Nyt laihdutusta omine päin hidastaa epäonnistunut käsileikkaus, toisella kädellä ei voi tehdä mitään, joten kaikki se missä kättä tarvutaan, on out. Tekosyykö? Vai omaa mielikuvituksen puutetta siitä, mitä tehdä kädettömänä. Kun mkeli olksi kunnossa ja kropan saisi kauniimsi ja terveeksi, olisi upea olla siellä lavalla, missä ne upeat fitnessmallit ovat. KUniina, terveinä ja hoikkina =) .

 62. Kiira says:

  Oon meditoinut aktiivisesti vuoden alusta, vähemmän säännöllisesti jo viime vuoden alusta. Kaikenlainen mielenhallinta kiinnostaa, kun ongelmia on masennuksen, ahdistuksen ja stressin kanssa, joista sitten seuraa ahmimista. Meditointi lieventää etenkin ahdistusta ja stressiä. Mieli rauhoittuu ja kirkastuu ja on helpompi taas lähteä liikkeelle ja suorittaa päivä loppuun, vaikka ahdistuskohtaus vaanikin jo nurkan takana. Hiljalleen olen alkanut opetella myös joogaamista. Olen myös kokeillut hypnoosia ja sain siitä valtavasti apua. Ikävä kyllä jouduin jättämään hoidon kesken hinnan vuoksi. Toivon, että jossain vaiheessa pääsisin hypnoosiin takaisin, sen tasapainottava vaikutus selkeä. Sitä ennen kuitenkin yritän itse etsiä vähän halvemmilla keinoilla elämääni rauhaa.

 63. Olivia says:

  Niin totta! Kun kurkkua kuristaa, pelottaa, ahdistaa eikä ole päässyt urheilemaan, urheilemalla kun ne huoleet ja murheet usein pienenee puolella! Miten helpottavaa on illalla saada unen päästä kiinni kun keskittyy hengittämiseen! Luulin myös että milloinkaan ei tule (teko)syytä joka urheilun estäisi. Kun lapsi sairastuu vakavasti kyllä siinä urheilut kaikkoaa mielestä ja mentaalipuolen asiat on isommassa osassa. Nyt kun on aikaa tännekin kirjoittaa asiat on hyvin ja urheilu löytänyt tiensä päiviin uudelleen! :) Babysteps!

 64. katja says:

  Reilu vuosi sitten kun likkani sai adhd/käytöshäiriö diagnoosin “pakotin” sen rauhottumaan saunassa :) ja kokeilin niitä mielikuvamatkoja sille, jokusen kuukauden meni mut likka oppi hillitseen raivareitaan, ja aina kun näkee et nyt on raivari tulossa käskee likkaa pistään silmät kiinni ja hengittää syvään ja miettiä sen mielipaikan, niin useesti pikkuveli säästyny kuhmuilta.
  Nyt tarttee alkaa opetteleen “tyhjentään” oma pää ja soveltaan noita asioita omaan painonpudotukseen

 65. Katja Andersson says:

  Hei,
  En ole kokeillut mutta tässä superdieetin aikana on ollut haasteita,vastoinkäymisiä yms. Niistä on selvitty hyvän foorumin ja tukiryhmän avulla. Välillä on tullut mieleen että olisiko hyvä jutella tietyistä asioista jonkun kanssa. Olen tällä hetkellä todella hyvässä vaiheessa painonhallinnan kanssa mutta pelottaa tietysti kun on asettanut itselleen hyvän ja realistisen tavoitteen että pääseekö siihen sitten silloin kun siihen on tarkoitus päästä. Mielessäni on kuitenkin paljon asioita jotka askarruttavat kuten perheeni kärsimys,työpaikan vaihto ja resurssit hoitaa tämä kaikki. Puhun paljon ihmisille ajatuksistani mutta tietysti välillä tuntuu että parasta olisi ehkä puhua jonkun asiantuntevan kanssa,joka antaisi vinkkejä siihen miten käsitellä asioita.

 66. Annam says:

  Olen kokeillut meditointia, ja olisi oikeastaan kiinnostavaa oppia asiasta lisää.

 67. Anna L says:

  Kirjoitanpa nyt tällaisen pitkähkön selostuksen. Olen siis alkanut vasta löytää urheilun riemun ja ilon. Viime kesänä sain ensimmäisen lapseni ja sairaalasta tulin kotiin jo 8kg kevyempänä kuin ennen raskautta olin.Ennen raskautta painoa oli hieman päälle 80kg (BMI ollut korkeimmillaan 27) ja 150metriä oli jo ylivoimainen matka hölkätä. Kesä meni aika lailla keskittyen vauvaan. Pari kertaa lähdin vaunulenkille kun mies lähti juoksemaan. Kerran kokeilin itsekin juoksemista vaunujen kanssa ja se oli uskomatonta. Juoksin lähes 3km lenkin muutamalla juomatauolla. Pari kertaa ehdin käydä juoksemassa ennen kuin tuli loskakelit ja into hiipui.

  Talven tullen paino alkoi taas nousta ja lenkkeilin harvakseltaan. Pari kertaa kävin lenkillä vaunujen kanssa. Katselin telkkarista kaiken maailman laihdutusohjelmia ja ajattelin että kyllä minäkin sitten joskus. Näistä ohjelmista saan edelleen vinkkejä liikkumiseen ja intoa jatkaa.

  Joulukuussa kävin taas vaunujen kanssa juoksulenkeillä ja kun olo oli niin ihana lenkin jälkeen niin lenkkikerrat lisääntyi ja pituus ja vauhti kasvoivat. Jos ei päässyt lenkille niin harmitti ja kiukutti ja katselin lenkkeilijöitä kateellisena kun en itse päässyt juoksemaan. Hankin myös salijäsenyyden monen vuoden jälkeen. Selkäsäryt ja sohvaperunailut on mennyttä elämää ja ruokalautanenkin on vihreämpi kuin ennen.

  Nyt jo kunto on kohonnut huikeasti ja juoksen 5-8km lenkin muutaman kerran viikossa ja käyn salilla pari-kolme kertaa viikossa. Lisäksi kotona treenaan crosstrainerilla ja TRX:llä ja ab-coasterilla ja pelailen fitnesspelejä kinectillä (toimii myös lastenhoidon ohella!!) Olen myös harkinnut osallistumista johonkin juoksutapahtumaan ja haaveilen jopa puolimarathonista parin vuoden päästä Tänä kesänä olen päättänyt olla bikineissä rannalla ensi kerran yli kymmeneen vuoteen.
  Nyt pidän lenkkejä ja salireissuja omana aikanani jolloin saan hetken vapaata äidin roolista ja unohtaa kodin tiskit ja vaippavuoret ja saan voimia olla parempi äiti ja vaimo.

Kirjoita vastaus