Kampauksen suunnittelun ABC

25.1.2013 Kirjoittaja: Mariela Sarkima

Tulevan kesän morsiamet, kaasot, valmistujat, ripillepääsijät ja muut juhlijat pähkäilevät parhaillaan pukuvalintojen, meikin ja kampauksen kanssa. Tämän vuoden ensimmäistä “prinsessapäivää” juhlitaan helmikuun puolessavälissä kun Wanhat, eli lukion toisen vuosikurssin opiskelijat tanssivat itsensä tainnoksiin. Monella tulevalla juhlijalla on tässä vaiheessa vuotta puku jo valmiina, mutta tällä hetkellä mietintämyssyssä on erityisesti hiusten kohtalo…

Alkuvuosi tarjoaa onneksi paljon materiaalia tulevan juhlatyylin suunnitteluun. Tammi- ja helmikuussa Suomessa vietetään useampiakin häämessuja, Holyywoodissa Golden Globes (13.1.) ja Oscar-gaala (24.2.) marssittavat punaiselle matolla mitä upeampia tyylikokonaisuuksia ja kolmen viikon kuluttua starttaa kuukauden kestävä New York-Lontoo-Milano-Pariisi -muotinäytösrumba, jonka aikana vaatesuunnittelijat esittelevät omat ensi syksyn kokoelmansa ja tietenkin samalla näkemyksensä hius- ja meikkitrendeistä. On siis mistä ammentaa!

Kahdella letitetyllä ponnarilla rakennettu helppo kampaus. Katso TÄÄLTÄ VIDEO kampauksen tekemisestä.

 

Kampauksen suunnittelu ja toteuttaminen on todellinen taitolaji. Useimmiten asiakkaalla on ajatus siitä haluaako hän hiukset kiinni, auki, vai jotain siltä väliltä. Joku saattaa näyttää esim. jonkun julkkiskaunottaren kuvaa, jolloin kampausta lähdetään rakentelemaan sen pohjalta. Toisilla ei taas ole pienintäkään ideaa siitä, mitä omista hiuksista voisi taiteilla. Tässä kohtaa astuu esiin kampaajan luovuus, mielikuvitus ja ennenkaikkea ihmistuntemus. Tärkeintä on osata kuunnella ns. heikkoja signaaleita ja yrittää tulkia asiakkaan toiveita, vaikka hän ei välttämättä osaisi pukea niitä selkeiksi ohjeiksi.

Nämä asiat käyn yleensä asiakkaani kanssa läpi kampausta suunniteltaessa:

 • Kuinka muhkea kampaus?
 • Niskassa, keskellä, vai korkeammalla?
 • Symmetrinen, vai kenties toispuoleinen?
 • Veistoksellinen, vai “siististi sotkuinen, hallittu kaaos”?
 • Sileäpintainen, vai koristeellinen?

Samantyyppinen kampaus, kuin edellinen, mutta rakenne on tehty solmuilla, ja kampauksen painopiste on hieman alempana.

 

Seuraavaksi käydään kampauksen etuosan kimppuun:

 • Onko kampauksessa jakaus?
 • Jos on, minkä muotoinen se on ja mihin se sijoitetaan?
 • Jääkö otsalle hiuksia, vai kammataanko kaikki taaksepäin?

Näyttävä ja koristeellinen kampaus, jonka painopiste on takaraivolla.

 

Lopuksi suunnitellaan päälli- ja sivuosat:

 • Kuinka tiukasti sivut nuolevat päätä, vai jätetäänkö korvien yläpuolelle/päälle pehmeyttä?
 • Tehdäänkö pintaan lainetta, tai muuta koristelua, vai saavatko hiukset kampautua sileästi?
 • Kaipaako päälliosa kenties hieman korkeutta ja kuohkeutta?

Muhkea ja veistoksellinen “espanjalaisniskanuttura” sivujakauksella.

 

Asiakkaan ei koskaan tarvitse “tietää oikeita vastauksia”. Demonstroin pikaisilla pinniviritelmillä miltä kukin vaihtoehto voisi näyttää ja sanon aina myös oman mielipiteeni. Joskus asiakkaan ja kampaajan mieltymykset voivat poiketa reippaastikin toisistaan. On tärkeää, että ammattilainen kertoo oman näkemyksensä, mutta kampauksen kantaja on kuitenkin se, jolla on viimeinen sana sanottavana. Mikään ei nimittäin ole kamalampaa, kuin tuntea olonsa vieraaksi omana tärkeänä päivänä!!!

Rakastan kampausten tekemistä!!! :) On ihanaa muovata hiusta ja saada se taipumaan mitä kauniimpiin muotoihin. Tykkään tehdä veistoksellisia kampauksia, mutta myös ns. tuulentuivertamia, “Nousin tämän näköisenä aamulla”-virityksiä. Tällä hetkellä muodissa ovat rennot laineet ja pehmeät kiharat, mutta toisaalta myös graafiset ja geelatut, maskuliiniset kampaukset. Saapa nähdä millaisia hiuslaitteita tullaan näkemään Jussi- ja Emma-gaaloissa…. (3.2. ja 1.3.) 

Jos kaipaat vinkkejä ja ideoita kampauksiin, käy vierailemassa Marielan Salongissa LIVin netissä! Sieltä löytyy inspiraatiota arki- ja juhlakampauksien toteuttamiseen eri mittaisille hiuksille videoiden muodossa.

 

Kaunista viikonloppua!

Aiheet: , ,

Kirjoita vastaus