Vaatekaapin jalostus

7.1.2013 Kirjoittaja: Anne Kukkohovi

Moni kaipaa päivitystä vaatekaappiinsa, mutta ei jaksaisi nähdä vaivaa asian eteen. Tottakai vaatekaapin hankinnat voi ulkoistaa vaikka personal shopperille, mutta tyylitajua ei opi kuin paneutumalla asiaan.

Yksi tapa jalostaa omaa tyyliä on vaatekaapin karsiminen. Itse aloitin säännöllliset suursiivoukset muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä omistan vähemmän vaatteita kuin aikoihin, mutta jokainen niistä on käyttökelpoinen ja kertoo minusta jotain. Siivousprosessissa puhdistuu tyylin lisäksi sielu. Kun lakaisee säännöllisesti ylimääräiset roskat pois, alkaa koko homma ydin hahmottua.

Teen siivouksen pari kertaa vuodessa ja suunnilleen näin:

 1. Siivoan KAIKKI vaatteet pois kaapista, puhdistan henkarit, hyllyt ja kaappien nurkat.
 2. Lajittelen vaatteet. Tässä olen armoton. Pois lähtee kaikki huonolaatuiset tai -kuntoiset vaatteet tai asut, joita en ole pitänyt vuoteen.
 3. “Ehkä” kasaan päätyy vain laatuvaatteet, jotka eivät jostain syystä ole ajankohtaisia. Annan niille armonaikaa vielä vuoden, sitten joutavat kierrätykseen. Tässä kasassa on myös vaatteita, joita tuunaan tavalla tai toisella. Joko keksin vaatteelle uuden elämän toisessa muodossa tai vien luotto-ompelijalleni modistusta varten.
 4. Olen armoton. Jos en ole vaatetta vuoteen pitänyt, tuskin tulen sitä tulevaisuudessakaan pitämään. Jos muuten kaunis mekko ei jostain syystä imartele minua, voi se jonkun toisen päällä saada uuden elämän. Olen tarkka siitä, että päätöksen tehtyäni, en kaivele lumppuja takaisin kaappiin roikkumaan.
 5. Laadukkaatkin lempivaatteetkin tulevat joskus tiensä päähän. Jos paita on kulahtanut tai muotonsa menettänyt, se saa lähteä paremmille muotimetsästysmaille.
 6. Ole armoton myös alusvaatteiden ja sukkien kanssa. Säilytän vain sellaiset alusvaatteet, jotka ylläni kehtaan olla myös yllättävissä tilanteissa. 😉
 7. Kun ripustat vaatteitasi takaisin kaappiin, mieti käyttötarkoitusta. Harvoin pidettävä paljettimekko ei ansaitse kaappisi paraatipaikkaa, vaan sinne kannattaa laittaa asut, joita voit käyttää päivittäin.
 8. Jos haluat todella päivittää tyyliäsi, revi lehdistä itseäsi miellyttäviä kuvia ja kokonaisuuksia ja kiinnitä ne vaatekaappisi sisäpuolelle. Pikkuhiljaa sisäistät sen, missä tyylissä viihdyt ja mitä kaapista mahdollisesti uupuu.
 9. Jalostaminen usein ulottuu myös ostotilanteeseen. Jos tiedät mitä kaapissasi on tai mitä se kaipaa, teet yleensä fiksumpia ostopäätöksiä.
Lapsen vaatteet lähtevät kierrätykseen 6kk välein.

Lasi skumppaa jouduttaa joskus mukavasti siivousprosessia, suosittelen! :)

Tyylikästä viikkoa!

Anne 

 

 

Aiheet: , , ,

11 vastausta artikkeliin “Vaatekaapin jalostus”

 1. P says:

  Siivousvinkkfjä

 2. saara says:

  Voi että!! Rupesin heti innostuun vielä kun joku esittelisi toimivan perusvaatemalliston tavalliselle keski-ikäiselle naiselle jolla on työssä virka-asu. Joku aikuisen naisen naisellinen “farkkutyyli”. HETI ESIM: JOKU LEHTI MYIS KUIN HÄKÄ.

 3. Anne Kukkohovi says:

  Saara, olet niin oikeassa. Samoin personal shopper/stylisti, joka kävisi oman vaatekaapin läpi ja ehdottaisi uusia juttuja olisi ihan valmis bisnesidea jollekulle…heillä nimittäin olisi kysyntää ja PALJON! :)

 4. Katja says:

  Moi!

  Olen ihan armottoman huono siivoamaan kaappejani. Tungen ja tungen lisää kaappiin, kunnes en löydä sieltä enää mitään. Otan itseäni nyt niskasta kiinni ja noudatan Annen neuvoja! Enkä siis mene enää hakemaan sitä rönttövaatekassia takaisin ja tee uutta tsekkausta, jos vaikka joku hyvä vaate meni vahingossa sinne…. =)

  Pienet vaatekaapit tekevät vaatteiden sinne lajittelemisen vaikeaksi. Anna Anne hyvä neuvo siihen, miten vaatteet kannattaisi lajitella hyllyille mahdollisimman selkeästi käyttöön ottoa varten!

  Kiitos jo etukäteen!
  ps. Olet hurjan viehättävän näköinen malli meille saman ikäisille =)

  • Anne Kukkohovi says:

   Kiitos Katja :) Tottakai itseänikin laiskattaa välillä nämä siivousoperaatiot, mutta niillä on uskomaton vaikutus siihen, miten oma tyyli jalostuu pikku hiljaa. Vaatekaapin lajitteluperiaatteeseen vaikuttaa valtavasti se, millaiset tilat on käytössä. Itse en esimerkiksi koskaan erittele kesä- tai talvivaatteita, vaan käytän niitä sekaisin. Käytössäni on kaksi eri kaappia, toisessa on yksinkertaisesti ns. arkivaatteet; farkut, teekut, paitapuserot ja simppelit mekot. Toisessa killuu harvemmin käytettävät vaatteet ja tilanpuutteen vuoksi kaikki bleiserit ja takit. Eli mieti lajittelua käyttötarkoituksen mukaan. Arkiaamuna ei ole aikaa käydä joka nurkkaa läpi, joten pidä sellaisessa paikassa, että näet vaihtoehdot helposti. Usein itse harrastan alusvaatteiden ja t-paitojen suhteen värilogiikkaa, mustat, värilliset ja valkoiset erikseen. :)

 5. Päivi says:

  Mä tiedän sellaisen ihmisen sekä useamman tyytyväisen asiakkaan! Tulee kotiin ja käy vaatekaapin läpi yhdessä asiakkaan kanssa. Ehdottaa uudenlaisia yhdistelmiä ja karsii turhat ja/tai epäsopivat rääsyt pois. Ehdottaa täydennyksiä kaappiin ja tarvittaessa käy kaupoissakin etsimässä uutta. Eikä ole edes niin kallis kuin voisi kuvitella.

 6. Lissu says:

  Kiitos artikkelista, tuollaiseta saa inspiraatiota! Itse toimin samalla lailla.
  Tässä taannoin tytär kaipaili jotakin kasarivaatteita koulun naamiaisiin, eikä mulla ollut mitään tallella. Muistelin porkkanafarkkuja ja farkkutakkia, jotka olisivat sopineet tuohon tilanteeseen. Siitä viisastuneena säästin kasan tyypillisiä 2000-luvun vaatteita jätesäkissä varastoon (napapaidat;)), muut heitin pois. Siinä jälkipolville aarre!
  Harmi, kun nykyään ei ole isoja vinttejä tms. mihin säilöä vaatteita. Kiertoon vaan, siis!

  • Anne Kukkohovi says:

   LIssu, itse käytän paljon UFFia ja erilaisia kirppareita, missä kierrätän lähes kaikki vaatteeni. Hgin Merikadulla sijaitseva Kaivarin Kanuuna on aivan loistavan laadukas paikka myydä vaatteita ja katsastaa muiden kirppisvalikoimaa. Itsekin säilytän joitain aarteita pitkään, mutta säilytystila todellakin on ongelma…;)

 7. Solsidan says:

  Lissu, ajattelet samoin kuin minä! Jos olen itse nauttinut isoäidin vaatevaraston tutkimisestä, miksi en itse säästäisi jotain muodikasta itsekin jälkipolville. “Pariin vuoteen en ole käyttänyt” on vain syy tehdä kaappiin tilaa jotta pääsee taas osteleeeeeen….

  Annen vinkin sijaan annankin paremman: osta laadukkaita perusvaatteita ja niitä jotka ovat yhä hyvässä kunnossa, ei pidä heittää pois ollenkaan. Koska tämä asenne on menetetty, hukumme täällä telluksella nyt roskaan. Anneakin tämä taitaa inhottaa, koska ei uskaltanut sanoa suoraan heittävänsä rytkyjä roskikseen, vaan ” vaate saa lähteä paremmille muotimetsästysmaille.” Ei kaatopaikka kyllä mikään muotimetsästysmaa ole, kirpputori vielä on.

  Jos on rahaa, kuten keskipalkkaisella on, voisi aikuisena jo opetella sellaisia taitoja, joilla voisi olla esimerkiksi muille ja yksi niistä on rättikulutuksen REIPAS vähentäminen. Muotitietoisella ihmisellä luulisi olevan siihen mahdollisuuksia, kun kerran sanoo tietävänsä, mitä tarvitsee ja mitä ei.

  • Anne Kukkohovi says:

   Ehkä kirjoituksestani ei käynyt ilmi, mutta vähennystä nimenomaan olen harrastanut jo pitkään ja kaikki vaatteet -rikkinäisiä ja todella kuluneita lukuunottamatta- lähtevät kiertoon. :)

Kirjoita vastaus