Annen poseerausvinkit

31.12.2012 Kirjoittaja: Anne Kukkohovi

Monessa kodissa on joulunpyhien aikaan näpsitty kuvia ja taatusti jokaisessa talossa on joku, joka parahtaa: “En koskaan onnistu kuvissa!” Väitän, että homma on vain harjoittelusta ja keskittymisestä kiinni. Ammattilaisvoimin saa kenestä tahansa imartelevan kuvan – kiitos nykytekniikan – mutta myös kotikonsteja löytyy poseerauskammoisille. Listasin muutaman oleellisen asian, jotka kannattaa muistaa, jos kamera ilmestyy yhtäkkiä nenän eteen.

 1. Huomioi valaistus ja hakeudu aina myötävaloon. Vältä kovaa keskipäivän aurinkoa, joka luo kurjia varjoja kasvoille. Sama pätee sisävalaistukseen. Tavarataloissa oma peilikuva on masentava, koska loisteputkien armoton valo tulee suoraan ylhäältä. Kutsuvierastilaisuuksien eteisvalo on kammottava ja pyydän yleensä kuvaajaa etsimään mahdollisimman tasaisen valon. Välillä onnistun, välillä en. 😉
 2. Treenaa. Ja tämä ohje ei ole vitsi. Syy miksi valokuvamallit onnistuvat kuvissa johtuu suureksi osaksi siitä, että he ovat nähneet tarpeeksi omia kuviaan ja osaavat analysoida niitä. Katso peilistä kasvojasi. Jos kasvosi ovat pyöreät, poseeraa hieman sivuttain. Jos leukaperäsi ovat jykevät, laske leukaa hieman, jotta kasvosi näyttävät sirommilta. Kannattaa myös tutkia niitä kuvia, missä koet olleesi parhaimmillasi. Mikä on asentosi? Mistä kuvakulmasta kuva on otettu? Millainen oli valaistus? Jne.
 3. Mieti siluettia. Jos et ole vartaloltasi täydellinen, en koskaan suosittele töllöttämään suoraan kameraa kohti. Asetu hieman vinottain ja käännä hartiasi kuvaajaan; näin luot kapeamman siluetin. Usein myös painon siirto toiselle jalalle tuo asentoon eleganssia.
 4. Missä kädet? Älä paina käsiä vartaloasi vasten, vaan koita löytää asento, jossa on ilmavuutta ja rentoutta.
 5. Kontrolloi ilme. Hymy on helppo keino taikoa pois väsymyksen merkkejä. Jos ei naurata, niin mieti mielessäsi jokin koominen asia tai tilanne, joka tuo luonnollisen hymyn huulillesi. Minulla näitä pikku tarinoita on varastossa monta. :) Jos et halua hymyillä, kannattaa huulia pitää rennosti raollaan, silloin et jännitä suuta tiukaksi viivaksi. Hengitä kevyesti suun kautta sisäänpäin kun kuvia näpsitään, olet ryhdikkäämpi.
 6. Älä hämmenny. Monella menee pasmat sekaisin kameran edessä. Keskity, vaikka sinua katsottaisiinkin. Poseeraaminen ei välttämättä näytä kovin järkevältä, mutta kuvassa näytät hyvältä, kun olet ajatuksella läsnä.
 7. Ota paljon kuvia! Kotikuvaajien ongelma on se, että napataan 1-2 kuvaa / tilanne. Jos lehtikuvaaja nappaa iltatilaisuudessa 20 kuvaa yhdestä ihmisestä, kummasta luulet löytyvän enemmän ruutuja?
Sivuttain, sivuttain ja käsi lanteilla kadottaa allit!
Karmaiseva väsymys; pakko hymyillä 😉
…ja valokuvaajan kanssa etsittiin myötävaloa, jotta A. Kukkohovi suostui kuvattavaksi. 😉
Ihanaa Uutta Vuotta kaikille lukijoille!
Anne 

Aiheet: , , , , ,

2 vastausta artikkeliin “Annen poseerausvinkit”

 1. Nannika says:

  Kivoja vinkkejä! Itsestäni juuri tuntuu siltä, että kun joku muu ottaa kuvan onnistun aina olemaan huonosti ja kammottavan näköinen. Itse otetut kuvat, kun kehtaa edes yrittää “posettaa” ja kuvia ottaa kerralla enemmän on vara valita minkä kuvista julkaisee esim. facebookissa tms. Nämä vinkit pidän mielessä tulevaisuuden varalta!

  • Anne Kukkohovi says:

   Tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin. Tosin omat joulukuvat olivat niin epäonnistuneita, että naurattaa! Lapseni näpsii paljon tilannekuvia ja silloin ei tietenkään ehdi poseeraamaan (eikä pidäkään) ja lopputulos on mitä sattuu.;)

Kirjoita vastaus