Jacques Cousteau kävi täällä

7.11.2012 Kirjoittaja: Maria Halkilahti

Kylläpä lämmittää marraskuussa mieltä ja päätä itse tehty pipo. Klassinen joustinneulepipo Jacques Cousteaun tyyliin punaisena tai luonnonvalkoisena on ajaton ja monikäyttöinen. Se sopii yhtä lailla kaupunkiin ja kalaretkelle. Kun valitset kutittamattoman villalangan ja neulot napakkaa joustinta, pipoa on mukava käyttää ja se näyttää laadukkaalta. Jos työ sujuu nopeasti, tee samantien toinen tai kolmaskin – joululahjasäkkiin.

 

Tarvikkeet: kaksi kerää laadukasta ja kutittamatonta villalankaa (yht. 100 g), käsialaan sopivat sukkapuikot (mieluummin hiukan napakkaa kuin liian harvaa), mittanauha, iso neula, sakset (hakaneuloja).

Tee näin:

1. Mittaa päänympärys.

2. Neulo mallitilkku, josta lasket silmukkatiheyden: luo mallitilkkua varten puikolle langan paksuuden mukaan 20-30 silmukkaa. Neulo n. 5 cm 2 oikein, 2 nurin joustinneuletta. Venytä neulosta hieman, aseta mittanauha neuloksen päälle ja laske montako silmukkaa menee 10 cm:n leveydelle. Mallityössä silmukkatiheys oli n. 18 s / 10 cm.

3. Laske päänympäryksestä ja silmukkatiheydestä työhön tarvittava silmukkamäärä. Jos päänympärys on esim. 55 cm ja silmukoita menee 18 10 cm:n leveydelle, tarvitset työhön 18 x 5,5 =  99 silmukkaa. Silmukkaluvun pitää 2 oikein, 2 nurin joustimessa olla jaollinen neljällä, joten pyöristä lähimpään neljällä jaolliseen lukuun.  Silmukkamäärää voi tarvittaessa nostaa tai vähentää käsialan mukaan – jos käsialasi on väljää, pipo löystyy käytössä enemmän kuin kireästi neulottu.

4. Luo puikolle tarvittava määrä silmukoita ja neulo suljettuna neuleena reilut 20 cm tai kunnes haluat aloittaa kavennukset (jos teet itselle, sovita välillä).

5. Kavennukset: on useita tapoja kaventaa pipoa, alla kaksi vaihtoehtoa:

Punainen pipo:

1. Kavenna ensimmäisellä kerroksella jokaisesta nurjasta silmukkaparista yksi silmukka (eli silmukoista vähenee ¼) neulomalla nurjat silmukat kaksi yhteen.

2. Neulo 7 kerrosta kaventamatta.

3. Kavenna seuraavalla kerroksella jokaisesta oikeinneulotusta silmukkaparista yksi silmukka eli neulo oikeat silmukat kaksi yhteen.

4. Neulo 3 kerrosta kaventamatta.

5. Neulo seuraavilla kerroksilla aina kaksi silmukkaa yhteen siten, että jäljelle jää yhteensä n. 10 silmukkaa.  Vedä lanka silmukoiden läpi, kiristä, leikkaa ja huolittele pipon nurjalle puolelle.

 

Valkoinen pipo:

1. Tee kavennukset n. joka 20:nnen silmukan kohdalla eli viidessä kohdassa. Jaa silmukkamäärä tasan siten, että jokainen kavennuskohta alkaa oikeilla silmukoilla.  Merkitse kavennuskohdat hakaneuloin tai eri värisin villalangoin.

2. Kavenna joka kerroksella seuraavasti: neulo kaksi oikein ja tee seuraavilla silmukoilla ylivetokavennus (jos olet oikeakätinen, saattaa olla, että yhteenneulottu kavennus näyttää paremmalta –kokeile). Jatka normaalisti seuraavalle merkille. Neulo taas kaksi oikein ja tee seuraavilla silmukoilla ylivetokavennus. Jatka normaalisti seuraavalle merkille. Tällä tavalla jokaisen kavennuksen eteen tulee koko matkalle siisti ja ehyt silmukkaketju. Toista n. 19 kerrosta tai kun puikoilla on vain muutama silmukka.

3. Vedä lanka silmukoiden läpi, kiristä, leikkaa ja huolittele pipon nurjalle puolelle.

 

Viimeistely molempiin pipoihin:

 

Pujota aloituslanka siististi pipon nurjalle puolelle silmukkaketjua pitkin. Leikkaa ylimääräinen lanka.

Aiheet: , , , ,

15 vastausta artikkeliin “Jacques Cousteau kävi täällä”

 1. Casandra says:

  Mitä lankaa olet tuossa itse käyttänyt?

 2. Ni says:

  Ihan törkeen magee pipo!

 3. Jeeves says:

  Olisiko vinkkejä, mikä olisi sellaista hyvää, kutittamatonta lankaa…?

 4. Hanna says:

  Itse ainakin suosittelen luonnonkuitua (eläimestä), pitää lämpimänä ja kestää paremmin käyttöä, ainakaan itse ei huvita käyttää tuntitolkulla aikaa johonkin minkä saa kaupasta muutamalla eurolla.
  Jos ehtaa lampaan villaa tahtoo käyttää niin suosittelen ehdottomasti 100% merinovillaa, koska se ei kutita. Kannattaa käydä ihan erikoisliikkeessä, merinovillan lisäksi varmasti löytyy myös muita hyviä sekoituksia jotka eivät kutia. Pipoon kun ei kuitenkaan montaa kerää lankaa mene, niin kannattaa ottaa parasta mitä raaskii, ei mene aika hukkaan ja päätä ei palella! :)

 5. Elina says:

  Hyvä Maria! Erityisen miellyttävän ja hyvännäköinen on toi valkoisen pipon kavennus!

 6. Maria Halkilahti says:

  Moikka kaikille! Oletan, että odotatte jo puikot valmiina lankasuositusta. Olen kadottanut vyötteet.

  Kutitus riippuu henkilöstä, mutta jos haluaa pelata varman päälle, niin monet merinovillaiset vauvalangat ovat usein hyvä valinta. Niiden ainoa miinus on usein hailakka värivalikoima.

  Kuvien pipot on tehty tiiviistä ja hieman karkeastakin 100 % villasta, koska se kestää monenlaista käyttä, ei nyppyynny eikä vanutu, eikä menetä muotoaan kostuessaan. Mutta ainakin näin alkuvaiheessa – kutittaa. Mutta ehkä ei kutittaisi merimiehen ahavoitunutta ihoa.

  Tein alkusyksystä yhden toisen pipon (joka on jo joutunut hukkaan) Sublime-merkin 100 % merinovillasta ja se ei kutittanut yhtään. Lanka oli hiukan pehmeämpää ja pinta sileämpi. Maksoi pari euroa peruslankaa enemmän, mutta kuten Hannakin mainitsi, jos tarvitset työhön kaksi pientä kerää, hintaero ei ole iso. Ja valmis tuote miellyttää.

  Kannattaa kysellä lankakaupoilla myös muiden villojen perään -alpakka ja kashmir ovat aika eri tyyppisiä (pehmeämpi pinta, alpakassa “karvaisempi” vaikutelma), koska joillekin ne sopivat parhaiten.

  Tsemppiä tekijöille!

 7. A says:

  Hei!

  Monellako silmukalla nuo mallipipot on tehty? En pääse päätä mittaamaan, niin pitäisi vähän summamutikassa tehdä aikuiselle miehelle.

 8. Maria Halkilahti says:

  Moi! Näin ulkomuistista sanoisin, että pipoissa oli 104 silmukkaa. Jos siis olet tehnyt mallitilkun ja saanut neuletiheydeksi suunnilleen saman kuin ohjeessa, n. 100-110 silmukkaa sopinee monenkokoiseen päähän. Ja muista silmukkaluvun pyöristys lähimpään neljällä jaolliseen lukuun.

 9. Tintti says:

  Aloitin tuon pipon teon muutama ilta sitten ja sitä on tehty kuin Iisakin kirkkoa. Olisi ehkä kannattanut lukea pieni präntti siitä lankakerästä, nyt mä kärsin 136 silmukkaisen pipon kanssa. Eihän se lopu koskaan 😀 No, josko huomenna pääsisin vihdoin ja viimein kavennuksiin asti. Ei sitten enää koskaan punaista pipoa 😉

  PS. Kiitos kivasta ohjeesta. Sitä hyödynnän jatkossakin, kunhan löydän ystävällismielisemmän langan.

 10. Maria Halkilahti says:

  Toivottavasti sait työn valmiiksi! Punainen ja valkoinen pipo ovat olleet täälläpäin ahkerassa käytössä ja edelleen pipot hyvässä kunnossa -napakka neulos pysyy siistinä!

 11. Anniina says:

  En kyllä ole varma ymmärränkö valkoisen pipon kavennusta. “Kavenna joka kerroksella seuraavasti: neulo kaksi oikein ja tee seuraavilla silmukoilla ylivetokavennus” Eli siis ylivetokavennus niille kahdelle, jotka neuloin vai? Vai niille kahdelle seuraavalle, jotka ovat nurjat?

 12. Maria Halkilahti says:

  Mulla on pipo tässä vieressä, joten tutkitaan. On ehkä hiukan epäselvästi sanottu, muta tarkoitus on, että jokaiseen kavennuskohtaan tulee kaksi ehjää silmukkaketjua (eli kaksi oikein) ja sitten suraavat kaksi ylivetokaventuvat (tai neulotaan yhteen, saattaa olla oikeakätiselle paremman näköinen). Eli teet kummalla tahansa tavalla, aina alkuun kaksi oikeaa silmukkaa, joitka jäävät koskemattomiksi.

 13. Angelica says:

  Olisko sulla mitään kuvia, että miten aloitan pipon kavennukset?

 14. Angelica says:

  Siis sellaista, Kuvasarjaa tai jotain selkeitä ohjeita. xd

 15. Maria Halkilahti says:

  Voi ei ole! : ( Mutta jos tarkoitat valkoista pipoa, samantyyppinen “ehjä silmukkaketju” löytyy ainakin joistain lapasten ohjeista googlaamalla sekä neulontaoppaista. Tärkeää on, että neulot aina ennen kavennusta nuo kaksi oikeaa silmukkaa, jotta niistä muodostuu suora linja.

  Voit myös lähteä testaamaan kavennuksia mallitilkkuun eli miltä näyttää yhteenneuloen tehty kavennus ja ylivetokavennus (ylinostokavennus), tai kurkata esim tästä ohjeen:

  http://teeitse.punomo.fi/cat/neulonta/tekniikka-ja-rakenne/kavennukset.html

Kirjoita vastaus